Engedd ki a gőzt és repülj be! – Steamopolis kritika

pic4895869.jpg

Ritkán igazán sikeresen a steampunk témájú társasok, és nem igazán értem miért. Talán ez a téma mégsem rezonál jól a célközönséggel, vagy a játékok nem elég jók? A Steamopolisban egy fiktív, gőzgépek zajában fürdő város polgármesteri címéért versengünk, így az önkormi-választások előtt még aktuális a téma is! Nézzük milyen a játék!

A játék

Ha az új Kari Geri szeretnél lenni Steamopolisban be kell küldeni a munkásaidat a tábla 85%-án elterülő városba. A csavar itt annyi, hogy a munkásaid a léghajódon lévő gőztokenek. Ezekek erejét tudjuk növelni a gőz hozzáadása akcióval, ekkor elkezdenek egymáson átugrálva felfelé kúszni a sávjukon. Minél magasabb szinten vannak, annál magasabb szintre tudjuk küldeni őket a városba (a városba küldés a második lehetséges akció), és persze annál erősebb akciókat tudunk velük csinálni. A játék során motor alkatrészeket is tudunk szerezni a különböző szinteken (lapos karton tokenek), amiket be tudunk építeni a léghajónkba, és ha a gőz kieresztését használjuk, akkor aktiválhatjuk ezeket, hogy kapjunk nyersanyagokat vagy győzelmi pontokat. Ilyenkor persze már csak alacsonyabb szintekre tudjuk beküldeni őket a városba, tehát jól meg kell fontolni mennyi gőzt eresztünk ki! Azért se mindegy melyik szintet választjuk, mert van 2 muki (utas) a városban, akiket utaztathatunk extra gőzért vagy győzelmi pontokért. Steampunk taxi FTW! A harmadik lehetséges akció pedig berepülni a városba, azaz lekapkodni a gőztokenjeidet, és megcsinálni az akciókat, amiket lefoglaltál magadnak.

pic5072562.jpg

Ezeket a motor alkatrészeket egyébként zászlóként is használhatjuk, amik színüknél fogva különböző dolgokért adnak majd győzelmi pontokat (ekkor nem a motorba építjük be őket, hanem a hajó hátsójába dugjuk, ahol lebeghetnek). A döntés a miénk, ha elfogynak egy-egy város szintről ezek a motor alkatrész/zászló tokenek, megépül egy szobor és a harmadik szobor után vége a játéknak (szintén kiváltja a játék végét, ha elfogynak az utastokenek).  Bármilyen meglepő, akinek a legtöbb győzelmi pontja van, megnyeri a játékot. Ó, majd elfelejtettem: ki lehet küldeni kis kém drónokat is, amivel lehet másolni a többiek akcióit. Milyen cukor egy megoldás már!

Verdikt

Persze jó pár apró (helyenként idegesítő) kis szabályra nem tértem ki, a szabálykönyv pedig itt is németesen túl van bonyolítva. De tényleg, mi a fütyiért 40 oldalas? És ha már 40 oldalas miért nem vágtam mindent elsőre? Ja, és a ’hivatalos’ angol szabály a BGGn, a németből van fordítva, és még a javítások után is maradt benne német szöveg 1-2 helyen. De miéééééért??? Mondjuk, mihelyt letisztul, már flottul megy, nyomatod a chilis babot a motort, tolod a gőzt, repülsz be a városba akciózni, s farmolod a GYP-ket.

pic5394136.jpg

Komponensek/Külcsín

Ahogy nincs munkástenyér bőrkeményedés, nincs steampunk játék fogaskerék nélkül! Mondjuk, itt kristályok is vannak, és egész pofásan is néznek ki! A léghajóban vannak tároló rekeszek, ahol játék közben ezeket tárolni tudjuk, de limitáltak, szóval ennek a menedzselése is nagyon fontos a játékban. Annyira, hogy még cuki kis tároló dobozokat is kapunk hozzájuk. Ez tök jó, nem tudom más játékokban miért nincs ilyen. Az inzert már nem valami nagy a maga faltól falig X-es megoldásával, de van kezdőjátékos jelölő, karton léghajó is, bár az ég világon semmi funkciója sincs! De van!! És nagyon csecse! Ahogy a léghajóink is nagyon hangulatosan néznek ki, csakúgy, mint a karakter táblácskák. Talán a borító nem lett valami szép, és a város is kicsit unalmas, ha sokat nézed (márpedig sokat fogod!). A setup nem rövid a sok kis motor alkatrész/zászló token szortírozásával és megfelelő helyre varázsolásával, de a komponensek rendben vannak, talán az ikonográfia lehetett volna egyszerűbb.

pic5298385.jpg

Gameplay

Eléggé kiszámíthatatlan sokszor ki mikor repül be a városba és szedi össze a gőztokenjeit, így simán el lehet rontani valakinek a körét, akinek nagyon fájt a foga egy olyan helyre, ami nem szabadult fel. Viszont mégsem éreztem, hogy nem tudnék mit csinálni egy körben sem, mert sok akcióhely van a táblán. Igazi motorépítős euro, viszont a játék könnyen befejeződhet mielőtt igazán beindulna a motorod (pláne, ha 1200 köbcentis gyorsasági vadállatot raktál össze magadnak). Az utasok taxiztatását nem igazán értem miért kellett beszuszakolni, mi relatív ritkán vittük el őket, így nem is értem, hogy lehet játék végét kiváltó szempont, hogy elfogyjon az a masszív token-kupac. Lehet mégsem jó taktikával toltuk eddig...

pic5230168.jpg

Akik ismernek, tudják: szeretem kiengedni a gőzt, ha fáradt, ha nem, így nem meglepő módon ez a rész a kedvencem a játékban! Nagyon stílusosan sikerült megoldani, a gőztoken lecsúsztatását és a motor alkatrészek aktiválását. A kém-drónok is jópofák, bár akkora előny nincs belőlük. Itt is lassan indul be a játék, kevés a nyersanyag, kevés a minden, de a karaktered mindig valami érdekes bónuszt az elején. Kimondottan jó látni, ahogy épül a motor (szó szerint is!), és szinte minden körben van valami izgalmas döntés. Összességében egy nagyon hangulatos, pörgős (bár, nem túl rövid) közepesen komplex euró, ami a borítón kívül kimondottan jól néz ki. Játékélményben, ha nem is kiemelkedő, de kellően egyedi, amiben kellemesen el lehet merülni. Talán az újrajátszahatóságával lehetnek gondok később, bár ezt mi még nem érezzük. Igazi hidden gem! Eddig a City of Gears és a Steampunk Rally: Fusion fogott meg nagyon, de remélem, lesznek még hasonlóan jó steampunk játékok a jövőben, nagyon várós Pierrot Twilight City-je is! Én még 13 ezer jó magyar forintért zsebeltem be egy éve, teljesen érthetetlen, hogy embereknek 4500-ért nem kellett...

Ketten: 7.5

Hárman: 8

Négyen: 7.5

Ha olvasnál még hasonlókat, kövesd be a Facebook oldalam!

Ha igazán türelmes vagy, ez a görög csóka betanít:

 

A bejegyzés trackback címe:

https://aphexplays.blog.hu/api/trackback/id/tr518412003

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

Aphex Plays

Friss topikok

süti beállítások módosítása