A társasjáték hamisítók legújabb áldozata

szia_uram.JPG

A társasjáték hamisítás nem új keletű dolog, ahogy elkezdett felfutni az iparág, meg is jelentek a kamu-kópiák egyből. Kína nyílván élen járt ebben is, de mostanra már Európa és természetesen az Egyesült Államokban is egyre könnyebben terjednek a hamisított játékok. A mostani eset ráadásul egy még le sem zárult Kickstarter kampány játékát másolta le, egy olyan játékot, amiből még nem létezik csak prototípus!

Laia Gonzalez, a Wonderbow kiadó társalapítója, értesítette a Polygon portált, hogy a még late pledge-ként futó, azaz még le sem zárult Kickstarter kampányuk játékából, a Kelpből, hamisított kópiákat árulnak az Amazonon, az eBayen és a Fruugon. A Kelp az utóbbi idők egyik nagy közösségi finanszírozási sikere, hiszen közel 1.5 millió dollárt kalapozott össze a Kickstarteren, ráadásul ez egy ’kis’ játék, amik ritkán lőnek ki ennyire. Főleg a kétszemélyes játékoknál óriási szám ez! Nagyon nem csodálkoztam a sikerén, hiszen gigantikus hype-ot generált szinte minden társasjáték influenszer, a Dice Towertől a Board Game CO.-ig és elég jópofának hangzik a deck- és kockazsák építés, a blöffölés és a bújócska keveréke egy aszimmetrikus játékmenetbe oltva.

kelp.JPG

                                                                              Pont, mint az eredeti

Laia úgy tudta ezt meg, hogy többen ráírtak, hogy megkapták a játékot, de nincs benne a szabálykönyv, és egy Lego cápa van a minifigura helyett. Ami igazán sokkoló a mostani sztoriban, hogy ez a játék még meg se jelent. Sehogy. A backerek (támogatók) csak októberben kapják meg a játékot és kiskerben sincs még darab sem. Sőt a komponensek még ilyenkor véglegesítve sincsenek sokszor! Na jó, de akkor hogy lehet ezeket egyáltalán lemásolni? Itt nyílván csak tippelni lehet. A legvalószínűbb a Tabletop Simulator, ahol az összes komponens megnézhető, és emellett maga a kickstarter kampány és a social media posztok, ahol a megjelenés már a valós, fizikai formáját mutatja a játéknak.

brass_final.JPG

                                                                   Ismerős? Ali Express természetesen....

De mit ez ellen tenni egyáltalán? A Stonemaier Games csatlakozott az Amazon Transparency programjához és minden termékük kap egy szkennelhető kódot, amivel bizonyítani lehet a termék eredetiségét. Bár ez nem állítja meg a hamisítókat, egy jó módszer lehet arra, hogy legalább azon a platformon kiszűrje a hamisítványokat, ám ez nem olcsó. Egy kis kiadónak, mint a Wonderbow, nem is telik ilyesmire.

Laia elmondta, hogy még nem tudja, mennyi pénzt vesztenek ezzel, viszont a hitelvesztés és a vásárlói oldalról növekvő frusztráció még komoly károkat okozhat a kiadónak. Ennek ellenére hisz abban, hogy egy sikeres közösségi finanszírozási kampánynak lételeme a transzparencia. Igenis érdemes Tabletop simulatorra feltenni a játékot, hogy a játékosok kipróbálhassák a támogatni kívánt játékot.   

mix.JPG

                                                                              Ismét Ali express...

Az Ali express mindig is élen járt a hamisítványok terjesztésében. A probléma az, hogy mivel a mechanikák nincsennek levédve, csak az artwork, így átrajzolva könnyedén kiadhatóak lesznek a játékok, így jogilag nagyon nem is lehet velük mit kezdeni sajnos. A minőség persze már más kérdés. Meg fogsz lepődni, ha bevállalod. Mondjuk meg is érdemled, ha hamisítványokat veszel!

Ha olvasnál még hasonlókat, kövesd be a Facebook oldalam!

 

 

 

 

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://aphexplays.blog.hu/api/trackback/id/tr3018306889

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

Aphex Plays

Friss topikok

süti beállítások módosítása