Vízi világ az Ark Novához - na de sós vagy édes?

vizi_vilag_cover.JPG

Sokan fellélegeztek tavaly, akik kétkedve fogadták a Mars terraformálása balanszírozatlanságát, ám szeretik a komplex tablóépítős játékokat. Való igaz, a cuki állatkert menedzsment játék jóval kiegyensúlyozott lett, itt nincs az az érzésed, hogy 1-1 über kártya nyeri meg a játékot a végén. Mi sem mutatja egy gémer játék népszerűségét, mint a kiemelkedő BGG (boardgamegeek.com) helyezés, ahol az Ark Nova már tavaly a 4. helyig mászott, amit azóta is stabilan tart. A kieg érkezése kevésbé meglepő volt, mint Győzike fradista coming-outja. Elő is rendeltem. Nézzük mit tud!

A cikk azoknak szól, akik az alapjátékot már ismerik. Ha szeretnéd, itt tudsz megismerkedni vele!

Mi van a dobozban?

81 kártya!!! Niiiice! Így már 326 karcsi lesz a játékban. Ja nem, 38 cserekártya, így lemegyünk 300 alá. Nem baj, az is jó kis torony lesz, főleg bugyizva, sőt ha prémium a védő, szuperül csúszkál minden létező oldalra a kártyatorony. Még jó, hogy egy alapvetően kártyajátékhoz itt egész jó minőségű lapokat gyártottak eleve, így nem éreztem a szükségét a védőzésnek eleve. Az új kártyákon jön egy új állatkategória, ami nem más, mint a - erős dobpergés – vízi élőhelyű állatok! Nem túl meglepő módon ezek akváriumban élnek, így kapunk új speckó épületeket is 2 méretben, kettes és ötös kiszerelésben.   

Kapunk új egyesület táblát is, mert bejön egy új egyetem, amivel elhappolhatunk a többiek elől egy általunk választott ikont, így könnyebben lesznek meg a célkártyák vagy egy másik kártya által kért ikonjaink.

20 egyedi akciókártya, nagyrészük egyedi képességekkel. Ez aaaazzzz!

Összesen 7 új bónuszlapka, amik egész ötletesek lettek, 4 egyedi épület és pár kis pavilon/kioszk token, deeeeeee kapunk még szupercuki fa jelölőket is, amik a játékos sávjelölőin kívül - surprise surprise – ÁLLATOSAK!!! A kék halacska, és a fekete pingvin nagyon jók lettek, ám a sárgát nem sikerült azonosítanunk, a fiam szerint leginkább Sidre, a Jégkorszak lajhárjára hajaz, aki épp a budin trónol. De a pirossal is meggyűlt a bajunk, az lehet kis/nagy cicától, mókusán át, a fogfájós chupacabráig szinte bármi, aminek farka van. Mondjuk ettől még cuki mindegyik! Tényleg!

an-marine-world-7_1000x642_acf_cropped.jpg

Mi változik?

Nem sok minden. Az új, vizi állatok mennek szépen az akváriumba. Na nem a Deákra bulizni, hanem, a speckó épületekbe, amit az állatkertedbe raksz. Ezekből egy darab kettest és egy darab ötöst lehet egy állatkertbe rakni. Sokszor a nagyobb állatokat el is oszthatod a két akváriumod között, vagy ha teknős, akkor a hüllőházad éééés az akváriumod között, de van, amikor mégse. Emiatt azért eleinte nézegetni kell az új szabálykönyvet. Ezt sikerült teljesen feleslegesen túlbonyolítani.

A zátony effekt, ami mindig aktiválja a többi zátonyos kártyát kimondottan jópofa és a hullámikon is be tud kavarni a közös kártyasoron, hiszen ilyen esetben kilöki az első (két ikonnál a második kártyát is) a sorról. Már ha egyáltalán feljönnek. Az első játékban kijött a játék elején a közös természetvédelmi projektkártya a vízi állatokhoz (polip ikon), ám egyetlen kártya se jött fel hozzá egy háromszemélyes partyban. OOOps, valaki trehány módon kevert!

Az új egyetemlapkák, ahogy már korábban is írtam nagyon hasznosak, viszont az igazi változást az új egyedi akciókártyáktól vártam. A játék elején random módon kapunk játékosonként 3-3 ilyen kártyát és draftolással járatjuk őket körbe, majd a háromból kettőt tartunk meg, kicserélve az alap akciókártyával. Itt könnyen előfordulhat, hogy valakinek egy-egy jóval táposabb kártya jut, amit jobban ki tud használni a játéka során. Pl. első játékban nekem jutott egy olyan egyesület lap, amivel (ha ötös erősségen játszod ki) természetvédelmi projekt támogatása helyett, kapsz egy új egyesületi dolgozót. Így nekem sokkal hamarabb sikerült nem beragadni az egyesület lappal, és ez bizony nagy előny volt! Az über-balanszpárti euró fanok simán elharaphatják a szájuk szélét egy-egy hasonló esetnél, mondjuk nekik nem a tablóépítő játékok a fő csapásirányuk.   

20231217_133630.jpg

Verdikt

Kell ennek a játéknak kiegészítő? Nem. Teljesen jó anélkül is.

Attól még jó a kieg? Igen! Óriás akvaristaként nekem eleve nagy szerelmeim a halak és a tengeri herkentyűk, az egyedi akciókártyák tekernek a játékon, ahogy az új egyetemek/bónuszlapkák is, amivel akár picit gyorsabb is lehet egy-egy party. Nem nyúl bele a játékba nagyon, de kicsit feldobja azt. Egy ideig még nem lesz kieg a BGAn, így a türelmetleneknek addig csak az asztali marad!

Éééés lett kaksizó Sid meeple-öm, ráadásul egyből hét darab! Már ezért megérte! Tuti ezekkel fogok Carcassonnézni mostantól!

 

Ha olvasnál még hasonló cikkeket, kövess a Facebookon

 

A bejegyzés trackback címe:

https://aphexplays.blog.hu/api/trackback/id/tr1718283009

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

Aphex Plays

Friss topikok

süti beállítások módosítása