2023-as évértékelő

uunnoooo.JPG

Közeledik az év vége, ilyenkor érdemes visszatekinteni milyen évet zárunk. 2023 egy igen jó év volt a társasjátékok kedvelőinek, hiszen rengeteg játék jelent meg a nemzetközi piacokon és ebből elég sok idehaza is ki lett adva. A lista - szokás szerint - szubjektív, és egy-egy játék nem feltétlenül 2023-as kiadás, viszont hozzám csak ebben az évben jutott el.

 Az év legtöbbet játszott játéka: A mars terraformálása – még mindig a legjobb tablóépítő játék, a kiegészítők mind egy szálig zseniálisak. A kezdet kártyák megosztóak, de mi szeretjük, a Gyarmatok az egyik legjobb piac mechanika, amit valaha láttam, a Vénusz kibővíti a meglévő rendszert, a Hatalmi játszma, bár nem nagy kedvenc, pont azt a típusú politikát szimulálja, amit egy ilyen parlamenttől elvárnánk. Nincs két egyforma játszma, de még hasonló se, mindig valami más kombó jön ki a kb. 450 kártyából. Szerencsére volt is kivel játszani ennyit!

age_of.JPG

Az év legjobb új játéka: Fejlesztések kora, amiről pont a minap írtam cikket.

Az év legnagyobb meglepetése: Heat, Pedal to the Metal – alapvetően nem szeretem a versenyjátékokat, de ez nem volt rossz. A játék szerzője sokat emelt mechanikailag a Flamme Rouge-ból, és bár az anno nem igazán tetszett, most kipróbáljuk egy nagyívű bajnokságban, ahol a fáradságkártyák beszedésével komolyan változnak majd az erőviszonyok a következő versenyre. A Heat meglehetősen fílinges forma 1-es játék lett, ami nem veszi túl komolyan magát. Az nem baj, ha elfogadod, a cél előtt a legszerencsésebb húzást produkáló nyeri meg a versenyt! Bajnokságban lesz ez is az igazi!

heat.JPG

Az év csalódása: Föld – jujj itt kapom majd a hideget/meleget… Lehet pont az őrületes hype miatt, és persze mert nagyon szeretem a tablóépítős játékokat, hatalmas elvárásokkal ültem le hozzá. Viszont úgy éreztem minden alakalommal, hogy elaprózódok a célok között, semmi ráhatásom nincs a tablóm alakulására (vagy legalábbis kevés), pedig kimondottan adaptívan szoktam játszani, és nem ragadok le egy-egy célnál görcsösen. Kipróbáltuk házi-szabállyal, felfordított közös lapsorral, de még úgy se hozta az élményt. Bár az akciókövetés eleinte izgalmasnak tűnik, szinte semmi befolyása nincs a játékra, hiszen nagyon kevés dolog esik be vele. Idén először Tom Vasel kedvenc játéka, az év csalódása lett nálunk.

Az év legeredetibb témája: Hegemony – politikát így, ilyen formában még nem láttam társasban megjeleníteni. Az, hogy különböző társadalmi osztályokat képviselünk különböző célokkal egy nagyon formabontó megoldás. A játék sok befektetést kér (mind anyagilag, mind ráfordított időben), de sokat is ad. Izgulhatunk tőkésként, hogy sikerüljön alacsony béreken alkalmazni a munkásokat, ámbár a munkásosztály pont, hogy minél magasabb béreket szeretne, vagy jön a sztrájk! Parádés! Azok is szokták élvezik, akiket kimondottan hidegen hagy a politika!

hege.JPG

Az év újra-kiadása (hihetetlen, hogy ez már kategória lehet, de ilyen időket élünk): Castles of Burgundy special edition– ha valaminek kellett egy szebb köntös, az mindenképp ez, hiszen az eredetinél valószínűleg egy autista tüskés rája is szebbet rajzolt volna. A vineyard kieg is nagyon jóra sikerült, simán lehet vele nyerni is akár. Ebben a kategóriában nagy tülekedés volt idén, hiszen a Knizia féle Ra és a La Granja delukszi kiadása is meglehetősen jóra sikerült.

Az év kiegészítője: Dűne Imperium – Halhatatlanság – hatalmas Frank Herbert rajongóként, bár nem elsőre, de idővel meggyőzött az Imperium. Rögös út volt, eleinte nem éreztem rá a deck building mechanikájára. De ahogy átjött mit érdemes csinálni, egyre jobban élveztem. Ez a kieg pedig szinte tökéletes. Nem hoz be túl sok új dolgot, kb. 15 perc alatt teljesen képbe lehet kerülni.  Egy új táblát ad az alaptérkép mellé, ahol két sávon is tudunk menetelni, és győzelmi pontokat, állandó képességeket és bónuszokat tudunk farmolni, a graft(módosító) kártyák párosító rendszere pedig nagyon ötletes.

dune.JPG

Az év legepikusabb csörtéje: Ark Nova – amiben a nyertes végig a természetvédelmi pontokra ment, rengeteget adományozott, én pedig a vonzerősávra fókuszáltam, és még az állatkertem is sikerült teljesen beépíteni. Drasztikusan más állassal kezdődött a játék kiértékelése. Végül döntetlen lett, de a több természetvédelmi projekt támogatása oda billentette a mérleg nyelvét. Elképesztően izgalmas meccs volt!

Az év tanulsága: nem kell minden kieget megvenni egyből! Egyrészt nem vagyok Dagobert bácsi, másrészről, nem is biztos, hogy valaha előkerül!

2024 legjobban várt játéka: Andromeda’s Edge, ami a Dwellings of Eldervale lecsiszolva és az űrbe rakva. Mondjuk remélem lesz kivel kipróbálni, mert lecsúsztam a kampányról! Hah, annyira tipikus…

andro.JPG

2024 első játéka a szégyen-polcról: Steamopolis, fincsi kis agyégető euro több naggggyon izgalmas mechanikával steampunk köntösben.   

A képek a BGGról származnak, a cover A Facebookról.

Ha olvasnál még hasonlókat, kövesd be a Facebook oldalam!

  

A bejegyzés trackback címe:

https://aphexplays.blog.hu/api/trackback/id/tr3718290999

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

Aphex Plays

Friss topikok

süti beállítások módosítása