Talányos találmányok találkozása

69623.jpg

Játszottam Találmányok korát Terra Mystica és Gaia Project rajongókkal és jól ki is kérdeztem őket a játékról, ők meg jól el is mondták a véleményüket.

Mitől más?

A Találmányok kora a Terra Mystica rendszerén és a világán alapuló játék, és még egy barlangi vaklazac is észreveszi mennyivel szebb grafikát kaptak a játékelemek a Terra Mytiscához (TM) képest. Viszont nem kell atomfizikusnak lenni, hogy megtanuld az új szabályokat, mert ami amellett, hogy sokkal szebb lett, jó néhány helyen csavart is az eredetin. Az első játék után már érezhető volt, miért is volt érdemes kiadni egy negyedik(!) játékot a sorozatban. Csak néhány fontosabb változást írok le, a szabálykönyv szépen jelöli a különbségeket.

A térképre sokkal jobb érzés már ránézni is, bár a folyók melletti tavak eleinte zavaróak voltak, amíg nem szokta a szemünk. A játékostáblát is átszabták, mert szétszedték a frakciókat és a területtípusokat, így a játék elején mindig más kombinációban jönnek fel és alakulnak ki őrületes kombinációk, amikből választhatunk, és nem kell mindig ugyanazokkal a képességekkel játszani, mint a TM-ban vagy a Gaia Projectben (GP). A palota építés (TM erőd/GP bolygótani intézet) se ad majd faj-specifikus képességet, hanem a közös készletből lehet kiválasztani mit szeretnénk, mi jön jól a játék további részében, vagy mit hagytak a többiek! Igen, ezzel most már számolni kell!

pic7632225.jpg

A tudománysávok (TM kultuszsáv / GP kutatás tábla) is hosszabbak lettek, itt már 12 lépést kell megtenni a csúcsra éréshez, és rendszeres bevételt is adnak a 9. hely elérésével. Bejön egy új erőforrás, a könyvek. Ezeket el lehet használni a játék elején véletlenszerűen kiválasztott akciók valamelyikére, vagy fejlesztés lapkákra, amik igencsak tápos akciókat vagy egyszeri bónuszokat adnak.

Ezekkel elérhetőek lesznek semleges épületek is (fehér színben), amelyekkel könnyebb lesz városokat kialakítanunk. Akár négy város is összejöhet egy játékban, hiszen jóval több erőforráshoz juthatsz, mint a TM-ban vagy a GP-ben!

Itt egy jó végigjátszás a Pumigametől:

Verdiktek

TM rajongó 1, több, mint 400 játékkal a háta mögött: Letisztult, jól átgondolt, és talán még jobb is, mint a TM. A faj + játékostáblával szinte végtelen kombinációban újrajátszható. Nagyon várom, hogy a BGA-n is tudjam játszani!

TM rajongó 2: Most már csak ezt játszanám, nem hiszem, hogy elő fog kerülni a TM. Ez sokkal jobb játékélmény, mert nagyon jó, hogy nem fixek a képességek! Na meg a könyvek és a fejlesztés lapkák! Az év eurója nálam!

TM rajongó 3: Jó játék, de nekem nagyon megengedő. Sok TM után, én azt szeretem, ha jól megbünteti a játék a hibákat. Ezért nem szabad hibázni! Szóval az original marad nekem az igazi, főleg a kiegekkel, de bármikor szívesen leülök ehhez is!

GP rajongó 1: Nekem is bejött nagyon! Kijavította, amiket nem szerettem a TM-ban, főleg a szűkösségét, és nagyon jó, hogy könyvekkel többféle dolgokat is tudtam csinálni. Ez mindenképp kelleni fog a polcra a GP mellé!

GP rajongó 2: Hát ez bizony nagyon jól sikerült! Talán jobb is lett, mint a GP. És bár eddig mindig azt mondtam, hogy a GP-hez nem kell kiegészítő, most már abban reménykedem, hogy azzal majd lekörözi a Fejlesztések korát!

Saját verdikt

Ez egy pazar játék lett. Fogott egy jól kidolgozott rendszert, kijavította a hibáit, csakúgy, mint anno a GP, csak most ez még a GP-nél is jobb lett! Több kombó, több variáció, még mélyebb asszimetria, miközben nem lett sokkal bonyibb a játék. A téma ugyanaz, így ha valaki a témája miatt szereti a GP-et, az maradni fog annál. Viszont, ha még egyik sincs meg, de érdekel a TM világa/rendszere, akkor talán érdemesebb ezzel kezdeni. Ha viszont hardcore TM-ás vagy és szereted, hogy szűk a játék, akkor ez nem lesz neked való. Több korábbi átdolgozásnál is hasonló jelenséget figyeltem meg (Agricola – Caverna, Marco Polo I – II, stb.): aki, megszokja az első játék büntetőbb jellegét, már nem fogja szeretni az átdolgozás megengedőbb jellegét. Mondjuk nálam ez pont fordítva van!

 Ha olvasnál még hasonlókat, kövesd be a Facebook oldalam!

 

A bejegyzés trackback címe:

https://aphexplays.blog.hu/api/trackback/id/tr4718289721

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Rohstoff 2023.12.28. 10:25:25

"aki, megszokja az első játék büntetőbb jellegét, már nem fogja szeretni az átdolgozás megengedőbb jellegét"

Brass-ról is van az a tábor akinek ez a véleménye.

Aphex Plays

Friss topikok

süti beállítások módosítása